Rijksoverheid

LMS

Techniek

De infrastructuur van C2000 telt anno 2018 ongeveer 600 antennemasten (vrijstaande antennemasten of daklocaties). Zij zijn door middel van schakelcentrales met elkaar verbonden. De masten en schakelcentrales zorgen ervoor dat hulpverleners elk moment overal in Nederland en enkele kilometers daarbuiten via hun portofoon en mobilofoon kunnen communiceren met de meldkamer.

Verder zijn er duizenden kilometers lijnverbindingen, is er systeemsoftware en heeft elke meldkamer een radio- en alarmeringsbediensysteem (RABS). Dit is het bediensysteem voor C2000.

Veel onderdelen in het netwerk zijn dubbel uitgevoerd. Dit om onder alle omstandigheden een optimale beschikbaarheid te garanderen.

C2000 bestaat uit drie onderdelen:

  • T2000 (TETRA) netwerk voor de spraak- en datacommunicatie. Het TETRA-netwerk is in gebruik bij alle disciplines. Als gesproken wordt over C2000, dan gaat het meestal om T2000.
  • P2000 (Paging) alarmeringsnetwerk (werkt op basis van het Flex-protocol, een standaard voor Paging). Het Paging-netwerk is vooral in gebruik bij brandweerkorpsen en ambulancezorg.
  • C2000 RABS op iedere meldkamer.

TETRA-standaard

C2000 werkt op basis van de wereldwijde TETRA-standaard. TETRA (Terrestrial Trunked Radio) is in Nederland de standaard voor mobiele communicatie voor de Openbare Orde en Veiligheidsdiensten. In tegenstelling tot GSM is met TETRA directe communicatie mogelijk zonder eerst een toestelnummer te moeten draaien, dus zonder tijdverlies. Op diezelfde basis zijn groepsgesprekken tussen eenheden en meldkamer mogelijk, net als directe communicatie tussen groepen onderling (Direct Mode Operation/DMO). Radiocommunicatie op het C2000-netwerk kan bovendien niet worden afgeluisterd (encryptie) door derden.